Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit

FOLLOW ME

TWITTER GPLUS FACEBOOK BEHANCE PINTEREST

Πρώτο Ανοιχτό μάθημα (1O1 Introductory lesson) της δομής Kavala Crea Center

Πρώτο Ανοιχτό μάθημα (1O1 Introductory lesson) της δομής Kavala Crea Center

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη των δημιουργικών μαθημάτων του Κavala Crea Center, στο πλαίσιο του έργου Crea Centers του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Black Sea Basin 2014-2020. Η εκκίνηση γίνεται με το πρώτο μάθημα φωτογραφίας (1O1 Introductory lesson) από τον καταξιωμένο φωτογράφο κ. Γεώργιο Μυτιληνό και θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη, στις 18 Μάϊου 2022 και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης.

Οι ιστορικές πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστούν  στο 1ο Μάθημα Φωτογραφίας, με όχημα την διαπολιτισμική εξέλιξη του Crea Center και οδοιπόρο – παρουσιαστή τον διεθνή συμπολίτη μας φωτογράφο Γιώργο Μυτιληνό, θεωρούνται πολύτιμα στοιχεία όχι μόνο για τον απλό πολίτη αλλά και για τον ιστορικό και τον λαογράφο του μέλλοντος. Όλα τα παραπάνω θα ενσωματωθούν σε ένα μάθημα φωτογραφίας, με απλό και κατανοητό λόγο και με έννοιες εύληπτες, ενδιάμεσες όμως στάσεις στις κορυφαίες στιγμές της πενηντάχρονης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής του διαδρομής.

Στο 1ο αυτό Ανοιχτό μάθημα θα έχουν πρόσβαση και οι ξένοι εταίροι μας από τους Δήμους Cekmekoy (Τουρκία), Κωνστάντζας (Ρουμανία) και Byala (Βουλγαρία), καθώς και το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας της Ουκρανίας, οι οποίοι θα το παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Η εκδήλωση αυτή, σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δρώμενων, που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας ένα συνεκτικό πολιτιστικό ημερολόγιο με άξονα τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των 47 συμμετεχόντων, διανθισμένο με εκδηλώσεις έμπνευσης από προσκεκλημένους καλλιτεχνικούς μέντορες της χώρας μας καθώς και καλλιτεχνών των άλλων συμμετεχουσών χωρών στο έργο.

WEBEX:

https://dimoskavalas.my.webex.com/dimoskavalas.my/j.php?MTID=m363b2b1b2500e26cb1f36545f570a67c

 

Μικρή Σύνοψη

Καβάλα δεν είναι μόνο ο αστικός της ιστός, όπως ίσως θεωρούν λανθασμένα  κάποιοι. Είναι και η πλούσια ιστορία της, τα μνημεία της, τα βουνά της, η θάλασσά της. Ακόμη είναι η ζηλευτή γεωγραφική της θέση που την καθιστά μία από τις ομορφότερες πόλεις της πατρίδας μας. Όμως είναι πρωτίστως οι άνθρωποί της, αυτοί δηλαδή που με τη δράση τους γράφουν την ιστορία της και της προσδίδουν περίοπτη θέση στο Ελληνικό πολιτισμικό γίγνεσθαι. Άνθρωποι της καπνεργασίας, του μόχθου και του ιδρώτα αλλά και του πνεύματος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της δημιουργίας, έρχονται και παρέρχονται σ’ αυτή την πόλη χρόνια τώρα. Οι επιδόσεις τους, ποικίλες και αξιοπρόσεχτες σε όλους τους τομείς, εκτιμώ πως θα φωτίζονται επιμελώς από την «αείζωο ιστορική λυχνία» στο διηνεκές. Με την Καλλικρατική όμως αντίληψη η Καβάλα μας διανθίζεται βορειότερα με τον πλούτο της Γης των Φιλίππων κι’ έτσι μια νέα πόλη – ευρύτερη – προβάλλει το απαράμιλλο κάλλος της ως αποτέλεσμα μιας ιδιόμορφης σύμπλεξης και πολυπλεξίας με την Ρωμαϊκή κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή κάποτε, με την αρχαία της θεραπευτική λάσπη, με τα προϊστορικά της βραχογραφήματα, με τα κατάλοιπα της μεταλλευτικής της δραστηριότητας στα ορεινά του Ζυγού και του Κρυονερίου, με τα παραδοσιακά της πετρογέφυρα  και με τόσα άλλα.                                                                   Οι ιστορικές πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστούν με όχημα την διαπολιτισμική εξέλιξη του Crea center στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης την 18η Μαίου στις 19.30 με οδοιπόρο – παρουσιαστή τον διεθνή συμπολίτη μας φωτογράφο Γιώργο Μυτιληνό θεωρούνται πολύτιμα στοιχεία όχι μόνο για τον απλό πολίτη αλλά και για τον ιστορικό και τον λαογράφο του μέλλοντος. Όλα τα παραπάνω θα ενσωματωθούν σε ένα σοφιστικέ μάθημα φωτογραφίας, με απλό και κατανοητό λόγο και με έννοιες εύληπτες, με ενδιάμεσες όμως στάσεις στις κορυφαίες στιγμές της πενηντάχρονης ιδαίτερα ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής του διαδρομής.                                                                                 

Synopsis

Kavala is not only its urban fabric, as some may mistakenly believe. It’s also the rich history, monuments, mountains, and sea. It is also its enviable geographical position that makes it one of the most beautiful cities in our country. But it is primarily its people, those who write its history and give it a prominent place in the Greek cultural life. People of the tobacco industry and those of spirit, culture, sport, and creativity have been coming and going in this city for years. Their achievements, varied and remarkable in all areas, will, I trust, be diligently illuminated by the “ever-living historical lamp” in perpetuity. But with the Kallikratic conception, our Kavala is interspersed further north with the richness of the Land of Philippi. Thus a new city – a larger one – displays its unparalleled beauty as a result of a peculiar intertwining and multiplexing with the Roman domination of the broader region once, with its ancient therapeutic mud, its prehistoric rock paintings, with the remains of its mining activity in the mountains of Zygos and Kryoneri, with its traditional stone bridges and so much more.

The historical information and the photographic material will be presented under the “vehicle” of the intercultural development of the Crea Center in the hall of the Great Club on May 18th at 19.30. The international, fellow citizen photographer Giorgos Mytilinos as a traveller/presenter, considers valuable information for the ordinary citizen and the historian and the folklorist of the future. All of the above will be integrated into a sophisticated photography lesson, with simple and understandable language and concepts that are easy to grasp but with an intermediate focus on the highlights of his fifty-year, fascinating artistic journey.